Olejek CBD a olej konopny – najważniejsze różnice i właściwości

Olej konopny jest niekiedy utożsamiany z olejkiem CBD. Są to jednak dwa różne produkty, choć wytwarzane z tego samego gatunku rośliny — konopi siewnych. Jaka jest różnica między olejkiem CBD a olejem konopnym? Ten pierwszy zawiera wyekstrahowany z rośliny kannabidiol (CBD) i traktowany jest jako suplement diety wspomagający funkcjonowanie organizmu. Natomiast drugi jest „standardowym” produktem spożywczym, pozyskiwanym z nasion konopi tłoczonych na zimno, wykorzystywanym od setek lat ze względu na właściwości odżywcze.

Olejek CBD a olej konopny – z czego są wytwarzane? 

Zarówno olejek CBD, jak i olej konopny (olej z nasion konopi) pozyskiwane są z rośliny tego samego gatunku – konopi siewnej (łac. Cannabis sativa L.). Jak zatem można rozpoznać, czy ma się do czynienia z olejem konopnym, czy z olejkiem CBD? 

Olej konopny pozyskiwany jest z nasion konopi włóknistych. Wykorzystuje się do tego technologię tłoczenia na zimno. Olejek CBD natomiast zawiera ekstrakt z konopi włóknistych pozyskiwany dzięki procesowi ekstrakcji np. ekstrakcji dwutlenkiem węgla w stanie nadkrytycznym, nazywanej w skrócie CO2 SFE (ang. supercritical fluid extraction). Ta konkretna metoda pozwala uzyskać czysty wyciąg roślinny bez ryzyka utraty przez surowiec cennych właściwości, o co nietrudno gdy do ekstrakcji stosuje się metody wykorzystujące rozpuszczalniki i wysoką temperaturę.  

Olejek CBD a olej konopny – technologia pozyskiwania 

Aby pozyskać olej konopny, wykorzystuje się technologię tłoczenia nasion na zimno. Metoda ta jest przeznaczona przede wszystkim dla tych gatunków roślin, w których zawartość tłuszczu przekracza 15%. To proces mechanicznego wyciskania oleju, który wyklucza stosowanie wysokiej temperatury. 

Nasiona konopi włóknistych zostają oczyszczone dzięki płukaniu wodą, sedymentacji, a także filtrowaniu lub wirowaniu. Tak przygotowany surowiec zostaje umieszczony w prasie hydraulicznej bądź ślimakowej z układem chłodzenia. Po uruchomieniu urządzenia olej jest wyciskany z nasion bez konieczności stosowania jakichkolwiek rozpuszczalników. Dzięki temu oleje tłoczone na zimno są uznawane za szczególnie wartościowe. 

Do produkcji olejku CBD konieczne jest wyekstrahowanie kannabidiolu z konopi włóknistych. Pozwala na to metoda CO2 SFE, czyli ekstrakcja dwutlenkiem węgla w stanie nadkrytycznym. Na surowiec nie oddziałuje wysoka temperatura, co sprawia, że pozyskany ekstrakt z CBD zachowuje złocistą barwę, a jego cenne składniki zachowują swoje pierwotne właściwości. Ekstrakcja przebiega w zamkniętej komorze. Poza konopiami włóknistymi i dwutlenkiem węgla nie ma tam innych substancji, które mogłyby wpłynąć na jakość produktu. Nie zachodzi również utlenianie. Metoda SFE jest ekonomiczna, wydajna i ekologiczna. 

Tak uzyskany ekstrakt standaryzuje się następnie, aby otrzymać olejek CBD o określonym stężeniu. W tym celu ekstrakt rozprowadza się w oleju np. oleju kokosowym MCT, oleju z nasion konopi lub oliwie z oliwek. Dzięki temu olejek jest łatwy do porcjowania za pomocą pompki dozującej lub pipety. 

Olej konopny a CBD – właściwości i zastosowanie 

Konopie włókniste pochodzą z Azji Środkowej. Już w starożytności wykorzystywane były do produkcji m.in. papieru i tkanin. Stosowano je również w rytuałach religijnych jako kadzidło. Obecnie konopie włókniste mają zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu, również w przemyśle spożywczym – m.in. w produkcji oleju konopnego i olejków CBD. 

Warto podkreślić, że roślina wykorzystywana do produkcji oleju konopnego i olejku CBD to inny gatunek niż budzące kontrowersje konopie indyjskie zwane potocznie „marihuaną”. Zawartość THC w suszu roślinnym w przypadku konopi włóknistych nie może przekraczać 0,20% w przeliczeniu na suchą masę w kwiatowych lub owocujących wierzchołkach roślin, z których nie usunięto żywicy. 

Olej konopny tłoczony na zimno ma złotą, zieloną lub zielonobrunatną barwę i delikatnie orzechowy smak z nutą goryczy. Ta właściwość sprawia, że jest dobrym dodatkiem do potraw, w tym przede wszystkim do sałatek i owocowych smoothie. Nie oznacza to jednak, że może być stosowany wyłącznie jako żywność. Dzięki cennym składnikom korzystnie wpływa również na kondycję skóry, dlatego warto stosować go jako jeden ze składników kosmetyków do twarzy i ciała. Nie ma potencjału komedogennego, jest zatem odpowiedni nie tylko do pielęgnacji cery suchej i wrażliwej, ale również mieszanej i tłustej. 

W składzie oleju konopnego znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) omega-3 i omega-6 we właściwych proporcjach. Są to przede wszystkim kwas linolowy, należący do grupy omega-6, oraz kwas α-linolenowy z grupy omega-3. Dobry olej konopny zawiera około 50-58% kwasu linolowego, i około 19% kwasu α-linolenowego. To pozwala zachować wspomnianą idealną proporcję 3 : 1. Co ciekawe, kwasy omega-3 olejów roślinnych mają budowę średniołańcuchową, a nie długołańcuchową, jak to ma miejsce w przypadku kwasów spotykanych w oleju z morskich ryb. 

Poza NNKT olej konopny stanowi cenne źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A (3,1 mg/100 g) oraz E (88 mg/100 g).  

Olejek CBD zawiera wyekstrahowany z konopi włóknistych kannabidiol. Choć CBD również należy do grupy związków zwanych kannabinoidami, nie ma jednak właściwości psychoaktywnych, jak THC. 

Olejek CBD wspiera organizm w codziennym funkcjonowaniu. Jest jednak suplementem diety, a nie lekiem. Nie należy więc oczekiwać, że pomoże zapobiegać chorobom lub przyczyni się do ich leczenia.  

W dostępnych suplementach diety z CBD, poza ekstraktem z konopi zawierającym kannabidiol, mogą znajdować się też inne cenne ekstrakty ziołowe (np. melisy, która wspomaga odprężenie oraz dobre samopoczucie) lub witaminy (np. witamina E pomagająca chronić komórki przed stresem oksydacyjnym, witamina A dbająca o zdrową skórę albo witamina D wspierająca funkcjonowanie układu odporności i mięśni).  

Bibliografia 

  1. J. Caputa, A. Nikiel-Loranc, Zastosowanie oleju konopnego w kosmetologii, „Kosmetologia Estetyczna” 2019, vol. 8, nr 4, s. 461–463. 
  1. A. Obiedzińska, B. Waszkiewicz-Robak, Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2012, nr 1 (80), s. 27–44. 
  1. E. Janiszewska, D. Witrowa-Rajchert, Ekstrakcja nadkrytyczna w przemyśle spożywczym, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2005, nr 4 (45), s. 5–16. 

 

Baza wiedzy Co jest dobre na sen? Dowiedz się, jak wspomóc regenerację!

Zobacz również